Despre noi

Brandul ”Răchie de prune din Banatul Montan”, este marcă înregistrată in  Comunitatea Europeană.
         Este vorba de răchia produsă în zona văii Pogănişului, Fîrliug, Zorlenţu Mare. Spre deosebire de răchia produsă în zonele montane, aceasta are o dulceaţă în plus generată de faptul că zona văii Pogănişului  este situată la interferenţa dintre munte şi câmpie. Aici soarele răsare mai devreme şi apune mai tîrziu decât în zonele montane, iar fructul din care se face răchia, respectiv pruna, expusă la soare mai mult timp, are mai multă zaharoză în componenţă, rezultând din prelucrarea sa o răchie mai dulce.
         Primarul comunei Fîrliug, Jr. Borduz Ioan, este preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Răchie din Banatul Montan, asociaţie care a  luat fiinţă în februarie 2007 şi are ca rol important preluarea excedentului de produs (răchia) de la producători, contracost, după care urmează a fi redistilată într-o fabrică avizată de Comunitatea Europeană, apoi îmbuteliată, etichetată şi vândută pe pieţa internaţională.
          După multe demersuri în acest sens, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, şi-a dat acordul într-una din şedinţe, ca, în viitor să  concesioneze Asociaţiei Producătorilor de Răchie din Banatul Montan  o suprafaţă de 1,5 ha teren în zona Caransebeş, unde va fi construită o distilerie modernă şi depozitele aferente pentru preluarea surplusului de răchie de la producătorii din tot Banatul Montan şi nu numai.